top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLinde van der Kamp

Mijn Visagiefilosofie: Pt 1.

Bijgewerkt op: 9 jun. 2020

Nederland is geen make-upland. Less is more is ons motto, en doe vooral maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. In deze blog lees je waarom ik vind dat het af en toe best iets gekker mag.

Toen ik jaren geleden mijn visagieopleiding afrondde en begon te bij te klussen als visagiste, ontdekte ik al snel een harde waarheid: lang niet iedereen houdt net zoveel van make-up als ik. De gemiddelde Nederlandse vrouw houdt van naturel, barely there, no-makeup-makeup. Hoe minder, hoe beter. Helemaal begrijpelijk natuurlijk, niemand wil haar poriën naar adem horen snakken.

"Je zult versteld staan van hoeveel make-up er nodig is voordat je er überhaupt iets van ziet op beeld."

Maar er bestaat een gigantisch brede middenweg, die ik jullie maar al te graag laat zien. Dus, nu je hier toch bent, grijp ik mijn kans om jou te vertellen waarom er soms niks mis is met een pompje meer.


Veel YouTube goeroes zijn NIET te vergelijken met een gemiddelde visagist.

NikkieTutorials, Jeffree Star, Jaclyn Hill - stuk voor stuk getalenteerde visagisten, wiens werk je overal in make-upland tegenkomt. Hun stijl is erg populair onder de ietwat extremere make-upfanaten, en kan het best worden beschreven als aanwezig. Heel vet als het je ding is, maar geloof me: als jij normaal alleen een poedertje en wat mascara draagt, dan word jij hier niet blij van. Maar het is absoluut niet waar dat een flinke lading make-up per definitie zo zichtbaar moet zijn.

Dus, deze is voor de meiden die:

a) zelf nooit make-up dragen, maar graag de signature NikkieTutorials-look willen voor hun

personal branding shoot;

a) hun visagie niet durven toevertrouwen aan een ander, omdat ze bang zijn om volgeplamuurd te worden.


In beide gevallen is mijn advies: luister naar je visagist. Die kan jou precies vertellen welk plamuurniveau het beste werkt voor jou (dit ligt waarschijnlijk ergens tussen wat jij gewend bent en niveau Nikkie). Dat brengt me bij het volgende punt:


Voor een fotoshoot mag het best een laagje meer zijn.

Draag jij normaal weinig tot geen make-up? Je zult versteld staan van hoeveel make-up er nodig is voordat je er überhaupt iets van ziet op beeld. Wees dus niet bang als het eindresultaat wat heftiger is dan je van jezelf gewend bent; meer dan de helft valt weg op de foto, en wat overblijft is alleen hetgeen waarvan je visagist wíl dat je het ziet. Los daarvan is een shoot natuurlijk een unieke gebeurtenis, en is er genoeg reden om er wat feestelijker bij te lopen dan normaal!


Visageren kun je leren!

Eén van de grootste misconcepties over je eigen make-up doen, is dat het moeilijk is. De kunst van visagie zit hem niet in het perfectioneren van ingewikkelde technieken. Wat professionele visagie zo uitdagend maakt, is dat je met zoveel verschillende persoonlijkheden, huidtypes, huidtinten en gezichtsvormen te maken krijgt.


Heb jij even geluk: jij weet als geen ander wat je zelf mooi vindt, én je hoeft alleen je eigen huidtype, huidtint en gezichtsvorm onder de knie te krijgen! Ja, het helpt als je een vaste hand hebt, maar heb je die niet, dan sla je die messcherpe eyeliner over en probeer je eens een zachte smokey eye. Ga op zoek naar technieken die wél voor jou werken. Mocht je het leuk vinden om wat meer te gaan experimenteren: je kunt altijd bij me terecht met al je vragen of voor praktische tips.


Learn from the best!

De volgende kanalen zijn mijn favo's als het gaat om realistische make-up tips en inspiratie. Begrijp me niet verkeerd: deze visagisten behoren tot de beste van dit moment, werken met de prachtigste modellen, en hebben elke denkbare techniek jaloersmakend goed in de vingers. Maar wat deze artiesten met elkaar gemeen hebben, is dat hun focus ligt op een natuurlijke basis, less is more (yes, ons motto!), en het creatief inzetten van vrij simpele technieken. Alle links leiden naar hun Instagram pagina (nieuw tabblad).


1) Nikki_makeup

2) Sam Chapman

3) Lisa Eldridge

4) Patrick Ta

 

Zo, het spits is afgebeten! Vanaf nu wil ik regelmatig mijn kennis en hersenspinsels over visagie, fotografie en zelfontwikkeling met jullie delen via deze blog. Laat me vooral hieronder of via mijn Instagram weten waar jullie meer over willen lezen, want ik ben hier voor jullie!


Tot de volgende!


Liefs,

Linde

87 weergaven0 opmerkingen
bottom of page